Huishoudelijk reglement
Wederzijdse afspraken tussen ouders en kinderdagverblijf
Opvolgplan
De startdatum van de opvang en de individuele dag- en uurregeling worden in een schriftelijke overeenkomst vastgelegd. Deze is zowel bindend voor de ouders als voor het kinderdagverblijf.
Elke wijziging in deze dag- en uurregeling wordt schriftelijk vastgelegd tussen de ouders en de verantwoordelijke. Een opvangplan wijzigen kan pas 2 maanden na startdatum (bij vermindering) en gaat in een maand na aanvraag.
Breng- en haalmomenten
Als ouder heb je toegang tot alle lokalen waar je kind verblijft.
Binnen de afgesproken dag- en uurregeling hebben we graag dat de kindjes voor 9u toekomen 's morgens en ten vroegste vanaf 15u30 in de namiddag afgehaald worden (tenzij na samenspraak anders overlegd). Dit om onze dagindeling en structuur tot een goed einde te kunnen brengen.
Tijdens de breng- en haalmomenten kan je (schriftelijke of mondelinge) informatie uitwisselen met de begeleiders of de verantwoordelijke.
Wij willen u vragen om de sluitingsuren te respecteren, in de eerste plaats in het belang van je eigen kind.
Je moet je kind ten laatste 5 minuten voor sluitingstijd afhalen. Bij laattijdig afhalen krijg je een verwittiging en betaal je een sanctionerende vergoeding. Voor opvang tussen 19 en 19u15 wordt een forfetair bedrag van 10 euro aangerekend, na 19u15 geldt voor elk kind een boetetarief van 10 euro per begonnen vijf minuten.
Bij herhaaldelijk laattijdig afhalen zullen we je vragen om een andere oplossing te zoeken. Indien je niet meewerkt, kan dit leiden tot het beëindigen van de opvang.
Het kinderdagverblijf vertrouwt de kinderen alleen toe aan de ouders.
Wij werken met een videofoon, dus gelieve voor de camera te staan. Je verwittigt vooraf de verantwoordelijke via sms wanneer iemand anders je kind komt afhalen.
Wanneer er in de loop van de opvang een wijziging is in de verblijfsregeling van je kind (bv bij echtscheiding), dan moet je dit onmiddellijk melden aan de verantwoordelijke. Zij zal een aanpassing doen in de overeenkomst, mits de nodige gerechtelijke documenten.
Invulformulier met kindgegevens
Wij vragen je een formulier (een inlichtingsfiche) in te vullen waarop meer informatie staat over de gewoontes en eigenheden van je kind, belangrijke medische gegevens, de telefoonnummers waarop je bereikbaar bent en jouw wensen over de opvang.
Voeding
’s Morgens zorgt het kinderdagverblijf niet voor een ontbijt. We verwachten dat de kinderen thuis ontbijten. Wanneer het op voorhand besproken is met de verantwoordelijke kan het kind, in uitzonderlijke situaties, zijn meegebracht ontbijt in de opvang nuttigen.
Ons kinderdagverblijf zorgt tijdens de dag voor maaltijden die aangepast zijn aan de leeftijd van jouw kind. De maaltijden zijn vers bereid. De samenstelling van het menu en van de bereiding gebeurt onder toezicht van de verantwoordelijke.
Wanneer je kind een dieet moet volgen zoals bv. glutenvrij dieet, of wanneer je speciale wensen hebt zoals bv. vegetarisch voedsel, zal het kinderdagverblijf hieraan in de mate van het mogelijke tegemoetkomen. Gelieve hierover afspraken te maken met de verantwoordelijke.
Flesvoeding voor baby’s en/of bijzondere dieetproducten dien je zelf mee te brengen. Je bezorgt het kinderdagverblijf informatie over het product, de bereidingswijze en – voor dieetproducten – de nodige medische achtergrondinformatie.
Het kinderdagverblijf zorgt voor de flessen (AVENT) en water.
Om 10u krijgt de leefgroep van de peuters verse soep of een stuk fruit (naargelang het seizoen).
Om 11u00 eten de peuters een warme maaltijd.
Om 15u30 eten de peuters hun vieruurtje (fruit, een belegde boterham, yoghurt, …)
De baby’s eten volgens hun eigen ritme. De fruitpap wordt steeds vers bereid (appel, peer, banaan en in de zomer ander fruit zoals mango, kiwi, meloen, ...).
Wanneer je kindje na 8u ’s morgens aankomt wordt van de ouders verwacht dat het kindje thuis ontbijt. Na 11u30 kan er geen warme maaltijd meer verkregen worden. Indien je kindje voor 15u30 naar huis gaat staat het kinderdagverblijf niet in voor het vieruurtje.
Kleding en verzorging
We vragen je om reservekleding en kledij om buiten te spelen mee te brengen in een tas die je dagelijks terug mee naar huis neemt. Elk kind heeft een kastje om persoonlijke spulletjes op te bergen (bv. knuffel, tuutje, kam, koortsthermometer, …).
De luiers voor je kind dien je zelf mee te brengen, liefst direct een volledige pak -> naam tekenen.
Wanneer we moeten gebruik maken van de luiers uit de voorraad van het kinderdagverblijf, zullen we de kostprijs daarvan aanrekenen (0,50€ per luier).
Het kinderdagverblijf zorgt voor handdoeken en verzorgingsproducten (vochtige doekjes, zalf, …), die hoef je dus niet mee te brengen. Maar wanneer je kind bijzondere verzorgingsproducten nodig heeft, breng je die zelf mee.
Vaccinaties
In België is alleen het vaccineren van jonge kinderen tegen polio verplicht. Het is echter sterk aanbevolen om je kind te vaccineren volgens het vaccinatieschema van de Hoge Gezondheidsraad, dat Kind en Gezin toepast. Wanneer je kind onvoldoende immuun is voor ziekten zoals difterie, kinkhoest, klem, hersenvliesontsteking, mazelen, bof, rode hond of hepatitis B, kan dit ernstige verwikkelingen voor je kind tot gevolg hebben. Ook lopen andere kinderen en begeleiders in de opvang het risico om besmet te worden. Dit is vooral gevaarlijk voor baby’s die nog niet gevaccineerd werden of voor zwangere vrouwen.
Opvang van een ziek kind
Een kind dat niet te ziek is, kan in het kinderdagverblijf terecht wanneer de verantwoordelijke akkoord is.
Beoordeel zelf de algemene toestand van je kind of het kan meedoen aan de normale activiteiten in de opvang, hou zeker ook rekening met besmettingsgevaar voor andere kinderen, geef het kinderdagverblijf informatie over eventuele medicatie en verzorging. We vragen je met aandrang om ook niet onmiddellijk zichtbare medische problemen te signaleren aan de verantwoordelijke, vooral wanneer er om die redenen bijzondere waakzaamheid nodig is of wanneer er eventueel gevaar kan zijn voor de gezondheid van andere kinderen en begeleiders.
De verantwoordelijke heeft steeds het laatste woord in de beslissing of je kind al dan niet naar de opvang kan. Bij de beslissing denken we aan het belang van jouw kind, en ook aan het belang van de andere opgevangen kinderen en de extra werkbelasting die de zorg voor een ziek kind kan meebrengen.
Het kinderdagverblijf zal weigeren om je kind op te vangen als:
- Je kind te ziek is om aan de normale activiteiten in de opvang deel te nemen,
- Je zieke kind teveel aandacht en zorg nodig heeft, zodat de veiligheid en de gezondheid van de andere opgevangen kinderen niet meer gegarandeerd kan worden,
- Je kind heeft een of meerdere van de volgende symptomen:
- Diarree: bloederige ontlasting of verandering van stoelgangpatroon met 3 waterige ontlastingen in de laatste 24 uur.
Opgelet: wanneer de diagnose ‘peuterdiarree’ wordt gesteld, mag het kind wel naar de opvang komen. - Braken: 2 of meer keer tijdens de laatste 24 uur, tenzij wordt vastgesteld dat het braken niet veroorzaakt wordt door een besmettelijke ziekte en er geen gevaar voor uitdroging bestaat.
- Bloedbraken,
- Ademhalingsmoeilijkheden of ademnood,
- Koorts boven de 38,2 °C die samengaat met keelpijn of braken, diarree, oorpijn, prikkelbaarheid, verwardheid of rode huiduitslag.
- Huiduitslag in combinatie met koorts of een verandering in het gedrag. Het kind kan weer naar de opvang komen als een arts bepaald heeft dat het niet om een besmettelijke ziekte gaat.
- Mondzweren met kwijlen, tenzij een arts bepaald heeft dat het niet besmettelijk is.
- Je kind heeft een bepaalde besmettelijke ziekte waarbij het kind zelf of de andere kinderen een risico lopen. De lijst van deze ziekten vind je in de infectieziekteklappper van Kind en Gezin (vraag ernaar bij de verantwoordelijke, surf naar www.kindengezin.be/professionals ‘handige weetjes’ of bel naar Kind en Gezin-lijn 078/150 100). Je vind er ook in terug wanneer je kind naar de opvang kan komen.
Het kinderdagverblijf zal alle ouders verwittigen wanneer er een besmettelijk ziekte in de opvang is, zodat je weet dat er kans bestaat dat je kind met een besmetting in aanraking is gekomen. Om de privacy van de betrokken ouders en hun kind te beschermen, zijn deze waarschuwingen steeds anoniem.
Regeling wanneer je kind ziek wordt of een ongeval krijgt tijdens de opvang
Zorg ervoor dat de inlichtingsfiche over je kind in het kinderdagverblijf altijd volledig is. Geef veranderingen in de gegevens over de gezondheid van je kind, jouw telefoonnummers of de huisarts onmiddellijk door.
Wanneer je kind in de loop van de dag ziek wordt, neemt de verantwoordelijke contact op met jou om afspraken te maken over de eventuele medische opvolging. De kosten voor niet-dringende medische hulp zijn ten laste van de ouders. Het kan gebeuren dat we je vragen om je kind zo snel mogelijk op te halen.
Wanneer je kind ziek wordt en je bent niet bereikbaar, zullen we contact opnemen met de door jou opgegeven persoon of in dringende gevallen met de arts die verbonden is aan ons kinderdagverblijf.
In bepaalde gevallen, wanneer het (levens)noodzakelijk is, zullen we onmiddellijk een arts en/of de hulpdiensten oproepen. Wanneer dit zou gebeuren, brengen we je zo snel mogelijk op de hoogte.
Medicatie
Het kinderdagverblijf geeft nooit op eigen initiatief medicatie. Veel klachten verdwijnen spontaan en moeten niet met medicatie behandeld worden.
Wanneer je kind medicatie moet nemen, vragen we je om dat zoveel mogelijk thuis te doen. De ouders staan zelf in voor het toedienen van de medicatie ’s ochtends en ’s avonds. Wanneer medicatie 3x daags moet toegediend worden, willen wij instaan voor de toediening ’s middags mits een geldig doktersattest met daarop:
- Datum van het voorschrift
- Naam van het kind
- Naam van het medicijn
- Dosering
- Manier van toedienen
- Tijdstip van toedienen
- Duur van de behandeling
Wanneer je kind 3x daags een behandeling met een aerosol nodig heeft, staan wij eventueel in voor de toediening ’s middags. Wij vragen dan wel dat je de behandelende arts verzoekt om een droge aerosol met voorzetkamer voor te schrijven, omdat dit beter geschikt is voor gebruik in de opvang. Vernevelaars worden immers snel besmet.
Naleving van de wet op bescherming van de persoonlijke levenssfeer
Een kinderdagverblijf heeft wettelijk de toelating om gegevens op te vragen die behoren tot de persoonlijke levenssfeer. Het kinderdagverblijf kan ook sociale gegevens van je gezin noteren, wanneer dit relevant is voor de opvang van je kind. Administratieve, medische en sociale gegevens worden opgevraagd en verwerkt onder de verantwoordelijkheid van de leidinggevende.
Volgens de wet op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer heb je als ouder recht op toegang tot de administratieve gegevens betreffende je kind, jezelf of je gezin en kan je een verbetering vragen.
Door dit huishoudelijk reglement te ondertekenen geef je kinderdagverblijf De Engeltjes uitdrukkelijk toestemming om allerlei foto’s,… te gebruiken voor publicatie (folders, reclame, …).
Indien U dit niet wenst, vragen wij U dit schriftelijk te melden.